Cardsleeves / kaarthoesjes, welke kies je?

Of je nu Magic: The Gathering, Pokemon, Yugioh of een ander kaartspel speelt, je wil graag je kaarten goed beschermen. Maar welk merk en type cardsleeves / kaarthoesjes moet je nu kiezen? Er zijn zoveel merken te koop en die hebben ook weer even zoveel type sleeves.

Wil je die allemaal testen dan ben je ten eerste wel even bezig, ten tweede kost het een hoop geld, en ten derde kom je er vaak pas na een tijd achter of kaarthoesjes echt degelijk zijn dus ben je ook nog eens lang bezig!

We willen daarom graag onze ervaringen met kaarthoesjes delen op deze pagina zodat je je een beeld kunt vormen wat de voor en nadelen zijn van merken/typen.

Merken

Cardsleeves / kaarthoesjes zijn in verschillende merken verkrijgbaar. Wij van The Flipped Table verkopen 3 merken waar we zeker over zijn dat ze aan jullie wensen voldoen. De merken hebben alle 3 een bepaalde focus maar er is er gelukkig geen echt slecht merk bij: Troep komt er bij ons niet in!

  • Ultra Pro

Ultra Pro (Verenigde Staten) is de grootste fabrikant van spelaccessoires en weet daardoor de prijs laag te houden.

  • KMC

KMC (Japan) wordt van oudsher geroemd om de “shuffle feel” waardoor veel top-spelers voor cardsleeves / kaarthoesjes van dit merk kiezen

  • Arcane Tinmen (Dragon Shield)

Arcane Tinmen (Denemarken) maakt de Dragon Shield hoesjes die bekend zijn om hun stevigheid.

Types

Elke fabrikant heeft een aantal type sleeves. De volgende types kunnen we hierin onderscheiden:

  • Inner Sleeves

Dit zijn perfect passende hoesjes die gebruikt worden om te dubbel sleeven. Er komt dus nog een normaal kaarthoesje omheen. Wil je hier meer over weten dan kun je het beste onze aparte pagina over dubbel sleeven lezen. We zullen ze verder uit deze vergelijking weg laten omdat het een ander type product is

  • Normal / Classic

De oudste variant kaarthoesjes. Deze hebben een gladde voor en achterkant. Wil je no-nonsense cardsleeves dan kies je voor deze variant!

  • Mat / Matte

De normal / classic kaarthoesjes kunnen na verloop van tijd wat stroever aanvoelen als je je deck wilt schudden. Bij de Matte varianten van elk merk is de achterkant van de cardsleeves voorzien van reliëf waardoor ze makkelijker over elkaar schuiven door minder contactoppervlak. Deze sleeves hebben hierdoor een shuffle-feel die vaak fijner wordt gevonden en langer zo blijft.

  • Eclipse

Ultra-Pro heeft sinds 2017 een nieuw type sleeves bedacht en dit de “eclipse sleeves” genoemd. Dit zijn matte sleeves (dus met een ruwe achterkant) die voorzien zijn van een ondoorzichtige laag aan de achterkant. Hierdoor schijnt de achterkant van je kaarten nooit door de sleeve heen. Dat is vooral fijn als je de dubbelzijdige kaarten die bijvoorbeeld in de “innistrad” serie van Magic: The Gathering voorkomen gebruikt.

Een mooi overzicht

Om je keuze makkelijk te maken hebben we een mooi overzichtje gemaakt 🙂

Shuffle Feel Durability Price
Ultra Pro Normal Rating 3 Rating 3 Rating 5
Ultra Pro Matte Rating 4 Rating 3 Rating 4
Ultra Pro Eclipse* Rating 5 Rating 4 Rating 3
KMC Super Rating 3 Rating 4 Rating 4
KMC Hyper Mat Rating 5 Rating 4 Rating 4
Dragon Shield Normal/Classic Rating 4 Rating 5 Rating 3
Dragon Shield Matte Rating 4 Rating 5 Rating 3

*Ultra Pro Eclipse is sinds 2017 op de markt, “Durability” is daarom over deze beperkte periode gezien. De resultaten zijn tot nu toe goed

 

We hopen dat je hiermee genoeg informatie hebt om een goede keuze te maken voor welke kaarthoesjes / cardsleeves je kiest om je kaarten te beschermen!